LÄR KÄNNA FADDRARNA

Första tiden på universitetet är det mycket som är nytt. Det är dessa personer som kommer hjälpa dig att komma tillrätta under din första tid på SU.
Faddrarna känner du igen genom den orange färgen. Alla faddrar bär orange under Lärarinsparquen för att du lätt ska känna igen dem. Faddrarna finns där för dig!

Gustaf

Pluggar till lågstadielärare med ett år i ryggsäcken. Jag älskar att dansa och leka vilket i kombination med mycket energi gör mig till den som ofta är med på allt. När jag inte pluggar så jobbar jag på en skola och dansar Street och Jazz.

Mina bästa tips till dig som ny student är att planera ditt plugg med pauser för det roliga också och att hitta sätt som gör själva pluggandet roligt via vänner att plugga med eller platserna man pluggar på.

Prosit

Hej jag heter Prosit och fortsätter nu i höst på termin 3 för att bli mitt drömyrke: ämneslärare med inriktning samhällskunskap och svenska. Jag nyser mig genom livet och älskar det. Inte Nysandet alltså men livet. Harry Potter är min favoritfantasy och min barndomsdröm var att dela städskrubb med honom.

Min styrka är att få folk att skratta, att lyssna på folk och ge dem råd, en nackdel är dock att jag inte är så bra på att efterleva råden jag ger. Mitt tips till nya studenter är att inte ta sig själv på för stort allvar, ha roligt och inte vara rädda för att göra misstag, lärarutbildningarna är långa och det gäller att göra det bästa av tiden för att orka. PRO tip, kolla biblioteket först innan du lägger massa pengar på dyr kurslitteratur.

Madeleine

Hejhej!! Mitt namn är Madeleine och har läst mitt första år till F-3 lärare, även så kallad lågstadielärare, och jag är medlem i LäS KM. De flesta av mina vänner kallar mig för Madde eller Intense. Varför jag kallas för Intense är för att folk märker att jag gillar när saker händer. Ibland kanske när saker sker för snabbt så folk inte hänger med riktigt i svängarna. Som exempel skulle jag nog vara som Katniss Everdeen i Hunger Games för att det händer väntade eller oväntade saker.

Mitt främsta tips till dig som är ny student är att tänka på att vila från pluggandet. Med vila menar jag att hitta på något annat än att plugga. Såsom att träna, hushållssysslor eller liknande.

Övrig fakta om mig är att jag avskyr tomater. Jag klarar inte av det, men jag är en sådan person som äter ketchup heheh.

Hoppas vi syns ute i Campus Frescati!

Gravity

Jag har läst 3 år till gymnasielärare ämnena matte och fysik. Jag gillar att spela golf och att springa. Jag är alltid taggad. Händer det något kul är jag nästan alltid där, jag brukar inte vara svår att övertala. Jag älskar alla typer av spel, jag blir dock ganska tävlingsinriktad. Tycker jag något är kul då ska jag bli bäst på det!

Tips till dig som är ny student är att hitta någon att plugga med, skjut inte upp plugget och satsa på att gå på allt schemalagt även om det inte är obligatoriskt. Ett sista tips är att inte vara rädd för att fråga ifall det är något man inte förstår.

Mireya

Hej! Jag heter Mireya och jag studerar till ämneslärare i samhällskunskap och svenska och är inne på min tredje termin. Jag är med i LäS KM och mitt hjärta slår lite extra för lila och tisdagar. Min favoritfantasy är Harry Potter i alla dess former. Jag är bra på att göra planeringar som jag sen inte följer och att hitta diverse gratissaker runt om på campus. Jag är mindre bra på att tänka på morgondagen.

Mitt tips till nya studenter är att hitta en pluggkompis och att inte glömma bort att ha roligt också, det finns omtentor men det finns inga omfester!

Henrik

Hej! Mitt namn är Henrik. Jag påbörjar nu min tredje termin här på SU inom ämneslärarprogrammet. Jag är dessutom en medlem i Föreningen LäS samt klubbmästeriet som är kopplat till Föreningen LäS.

De sysslor jag har utanför studierna och föreningen LäS är inte ovanliga ting. Sysselsättning som gaming, serietittande, träning och sociala umgängen är bland det jag gör på min fritid.

Mitt tips till nya studenter, som hjälpte mig mycket i början av skolstarten, var att skaffa vänner som studerar det man själv studerar och knyta nya vänskapsband. Var trevlig och openminded. Inge svårt att gissa sig fram till den strategin right?

Vi ses förhoppningsvis! Henrik

V

Pluggar ämneslärar programmet med inriktning gymnasielärare inom språk engelska och svenska som andra språk. Jag är med i LäS KM. Tips till nya studenter är att njuta av studierna och studentlivet!

Glader

Jag är en lite väl övertaggad lärarstudent som har hjärtat uppe i jämtländska fjällen. Jag pluggar till gymnasielärare och har valt Engelska och Geografi som ämnen att nörda ner mig i de närmsta 5 åren. Jag är en så kallad rastlös person som gör allt från att åka skidor och blanda drinkar till att frilansa som fotograf, plocka svamp och springa runt på fjälltoppar.

Det finns alltid en omtenta men aldrig en omfest (förutom på nf) men skämt åsido, sätt skolan först!

Fredrik (Sokrates) Högkvist

Mitt namn är Fredrik Högkvist a.k.a Sokrates. Jag studerar till gemnasielärare i ämnerna religion och engelska. När det kommer till Lärarstudenternas klubbmästeri så är jag f.d Spexare, och klubmästeriest inofficiella residente nörd, med specialitet på tv-/dataspel, film och superhjältar. Men mitt kunskapsbas när det kommer till nördkulturen är ganska så befintlig.

Till dig som är ny student så vill jag, med risk för att verka väldigt vuxen, ge följande tips: Se till att du gör dina uppgifter och läser på inför föreläsningar i god tid. Det är bättre att få tid över efter ett arbete är färdigt, redigera sagda arbete, och skicka in det i god tid, än att få klassisk studenångest inför att en bara har två dagar på sig att författa och skicka in en hemtenta.

När det kommer till fantasy så gillar jag nästan all form av fantasy. Klassisk fantasy som Tolkiens Sagan om Ringen, jordnära Fantasy som George RR Martins Sagan om Eld och Is, Modern/samtida fantasy som Harry Potter, future/science fantasy som Star Wars, mytologisk fantasy som Thor. Den faktiska genren i sig är inte viktig, det viktiga är bra karaktärer och en bra story som fångar mitt intresse.

PS: Jag sysslar dessutom med musik och är månginstrumentalisk, där bas och sång är mina huvudinstrument.
Lev länge och frodas

Pärla

Hej! Jag heter Pärla och gick med i lärarnas klubbmästeri HT17.

Jag pluggade till mellanstadielärare men valde att ta ett studieuppehåll. Under min tid på campus hann jag dock med en del och har koll på bra lunchställen, ställen att plugga och vilka pubar som finns.

Mitt bästa tips till nya studenter är att inte bli begravd av studier utan att ta sig tid för det roliga universitetslivet också!

Min favoritfantasy är Narnia och Harry Potter, men jag ÄLSKAR sagan om ringen!

Neon

Hej alla nya! Jag heter Neon och ska nu i höst börja min andra termin på grundlärarprogrammet för årskurs 4-6. Jag är köksmästare i lärarstudenternas klubbmästeri. Namnet Neon har jag fått eftersom jag älskar neon, glowsticks och allt som lyser i uv! 

Utöver att gå på LäS KMs tisdagspubar älskar jag att spela brädspel och sträckkolla serier. Mina fantasyfavoriter är nog Game of thrones, Harry Potter och Stranger things. Mitt bästa tips till er nya studenter är att gå på alla lektioner, även de som inte är obligatoriska. Man lär sig mest på de lektionerna som inte är obligatoriska! De obligatoriska lektionerna är mer till för att visa de kunskaper man har fått. Självklart får man inte glömma bort att ta en paus ibland och ha kul också.
Puss och smurf!

Gryffindor

Halli hallå!

Det är jag som är Gryffindor och som ni kanske kan gissa är min favoritfantasy Harry Potter! Utmana mig på Harry Potter-trivia om du törs! Jag är sprallig och social och tvekar aldrig med att hjälpa en vän i nöd! Jag är med i LäsKm och pluggar till musik- och fritidslärare med två terminer i ryggsäcken. På tal om ryggsäckar är jag scout, har sovit under både en gran och en stor sten och jag finner eld otroligt fascinerande.

Mitt tips till dig som ny student är att hitta folk i din klass som du både kan ha kul (och festa) med, men som du också kan plugga tillsammans med! Se till att motivera och hjälpa varandra och ni kommer få den bästa studietiden ni kan tänka er!

Troca

HEJ! Jag är troca! Jag gick med i LÄS våren 2018.
Jag pluggar i dagsläget till att bli mellanstadielärare och har bara pluggat en termin hittills. Jag älskar att göra nästan allt! (utom att läsa och skriva. Bra när man går i universitet vettja!)
jag har i princip två lägen, festhumör och sovhumör. Är jag på sovhumör kan jag fortfarande vara pigg och vilja festa, men ni får tjata lite på mig bara så är jag oftast på, om jag inte ska jobba eller ha tenta, för framtiden är alltid lite viktigare än nuet.
Jag vet inte riktigt vad mer ni kan tänkas vilja veta. Men jag är generellt öppen av mig och jag har hört att jag är ganska allmänbildad, så det är bara att fråga på, både om mig och om generella saker. Jag är dock duktig på att nörda in mig i ämnen och prata väldigt mycket och invecklat om samma sak, men ska försöka hålla mig kortfattad.

Aryz

Läser mitt första år till gymnasielärare och är med i LäSKM. Flamingos, Konst och Hösten är allt som är värt att leva för. Mitt tips till nya studenter är att ta med hörlurar och solglasögon till alla föreläsningar ifall du behöver ta en tupplur.

Cornelia

Mitt namn är Cornelia. Jag pluggar till ämneslärare i historia och religon och ska precis påbörja min tredje termin. Jag är en rastlös själ med ett stort socialt behov och jag umgås därav så mycket jag kan med vänner. Jag klarar mig typ inte utan träning och i dagsläget är det löpturer som gör mig extra glad. En tidigare utbildning i grafisk design och fotografering kanske även det säger något om mig.

Under förra årets inspark så träffade jag vänner som jag kom att bli väldigt nära och vi hänger och pluggar alltid tillsammans inför våra tentor. Det är mitt främsta tips. Försök lära känna människor du läser samma kurs med och ta tillvara på chansen att plugga tillsammans. Glöm heller inte att det finns möjlighet till ett grymt studentliv även på SU och att en bra väg dit är via LäS KM.

Måtta

He' påre', Måtta här. En härlig ickestuderande mästerist. Jag är kul på fest men ingen vill dricka med mig. Jag är en undercover kvasilingvist och pratar därav non-stop, gärna om "sjukt faktuella" tankar och idéer om språk och livet i allmänhet. I övrigt vet jag var Bojan ligger på campus, så fråga mig.

Zaï

Jag har precis avslutat min första termin på ämneslärarutbildningen, inriktning mot gymnasiet i ämnena engelska och geografi. Jag är med i LäS KM. När jag inte pluggar till tentor eller står bakom baren på bojan hittar man mig med en bra fantasybok i soffan eller framför world of warcraft. Jag spenderar också mycket tid med mina tre akvarium.

Ett tips till dig som ny student är att vara öppen för att hitta nya kompisar och göra saker utanför skolan, att studera blir mycket roligare om man inte bara går fram och tillbaka till campus.

Maledictus

Hej jag heter Maledictus men kallas Malle.

Började plugga ht14 till biologi och matte lärare på gymnasie nivå. Har varit med i läskm från ht14 och är med i Läs föreningen. Min favorit fantasy är en bokserie är temaraire. Typ napoleon krigen om alla sidor också hade drakar. Om jag inte syns på campus är jag troligen någonstans och skriver på min egna bokserie eller spelandes något brädspel.

Mitt tips till alla nya är att komma ihåg att ha kul och se till att ta tid att njuta av livet och inte låta sig själv försvinna i havet av plugg och tentor. Kom också ihåg att vara öppen för nya vänskaper Och som vi i studentlivet säger: finns alltid omtentor men finns ju inte omfester.

Henry (Mint) Kolari

Halloj! Namnet är Henry Kolari, men jag är även kallad Mint inom LäS KM.

Jag började universitetsplugget under VT18 och läser till gymnasielärare inom Engelska & Geografi.

På min fritid så brukar jag organisera/arbeta för andra organisationer, vilket jag finner som ett stort nöje. Bland annat så brukar jag tillbringa lite för mycket tid framför datorn och spela videospel och jag sysslar även bågskytte. Jag tycker också om att tillbringa tid med mina vänner!

Jag skulle rekommendera alla nya studenter att lära känna tempot på universitet genom att använda en bra del av tiden till plugget, men att samtidigt njuta av studentlivet. Försök att inte stressa dig själv och njut av livet!

Gatita

Halloj!

Jossan heter jag och har pluggat 6 terminer till ämneslärare i Historia och Engelska. Utöver mina studier så är jag med i Läskm där jag kallas för Gatita eftersom jag ÄLSKAR katter. Musik och vänner är det bästa som finns och jag är som lyckligast när jag får sjunga loss på konserter till mina favorit artister med mina nära och kära, finns knappt något bättre än det!

Mina tips till dig som student är att skaffa dig en pluggkompis! Så ni kan stötta och vara bittra tillsammans, allt blir bättre när man är två